A A+ A++
segueix-nos a:

Dia Internacional de la Síndrome de Asperger.

18-02-2014 -
Comunicat de la Federació Asperger Espanya (FAE) pel Dia Internacional de la Síndrome de Asperger. 18 de febrer de 2014.

Avui, com cada 18 de febrer des de 2006, celebrem el Dia Internacional de la Síndrome de Asperger a tot el món. Un dia en el qual un gran nombre de persones, hereus d'aquells “petits professors” descrits en 1944 per Hans Asperger, reclamen ocupar el seu espai en una societat que, massa freqüentment, els rebutja per ser diferents i especials.

La Síndrome de Asperger es caracteritza per l'aparició de dificultats en la utilització pragmàtica del llenguatge, en la comunicació i relació amb altres persones, i en l'existència d'una gamma restrictiva d'interessos i activitats. És un trastorn de l'espectre de l'autisme en el qual el quocient intel•lectual és completament normal, tenint les persones afectades dret a aspirar a la mateixa formació acadèmica i nivell d'ocupació que la població ordinària.

En els últims anys s'han produït avanços en la visibilitat social, en el diagnòstic, en la recerca i tractament de la síndrome. Igualment, som afortunats per saber cada vegada més de les causes que estan a la base dels trastorns de l'espectre autista. No obstant això, queda molt per fer per complir amb l'objectiu d'inclusió i participació en la societat com a membres de ple dret, tal com recull la Convenció de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Quan es compleixen 8 anys des que es va instaurar, per primera vegada, aquest dia com a motiu de reivindicació i visibilitat d'un col•lectiu injustament deixat de costat, es fa necessari insistir encara en molts dels elements que, sent nostra raó de ser, romanen en el còmput de l'ha d'i encara no han estat generalitzats: diagnòstic i intervenció psicoterapèutica gratuïts o assequibles, suports i estratègies per a la inclusió educativa a tots els nivells, i l'accés a l'ocupació i l'habitatge entre uns altres.

En el context econòmic actual que viu Espanya, estem sofrint reculades en uns drets bàsics que amb prou feines començaven a desenvolupar-se. Cada vegada, amb més freqüència, el pes de l'atenció recau directament en el moviment associatiu i en unes famílies que compten amb recursos més minsos i limitats. Per això, des de la Federació Asperger Espanya (FAE), juntament amb totes les associacions autonòmiques i provincials que ens constitueixen, reclamem a la societat en el seu conjunt i, especialment, a les administracions públiques un esforç en honor de garantir els suports que precisen les persones amb síndrome de Asperger i les seves famílies. L'anomenada crisi no pot ser de cap manera una excusa per carregar sobre els sectors més febles o sensibles de la societat, retallant drets i suports socials. Al contrari: és un bon moment per reflexionar i replantejar si aquesta societat de la qual formem part aprofita tots els recursos que té a la seva disposició. I no és així: sabem que s'està malgastant el gran talent, creativitat i originalitat que les persones amb síndrome de Asperger volen i han d'aportar per contribuir al ben de tots. En la mesura en què rebin suport, podran fer-ho.

Paloma Martínez Ruiz
Presidenta de FAE
c/ Jeroni Amengual, nº 2, local 10 dreta, 07010 Palma
e-mail: info@clibalears.com
Atenció presencial i telefònica de dilluns a divendres de 09:30-13:30
telèfon: 663790779
Només WhatsApp 643912499
segueix-nos a:
Diseño y Programación Web: ViaFisio, S.L. - www.viafisio.com